16 Oktober 2009

Skrip untuk Mock Trial 2010-Finished-


Selepas hampir 2 bulan aku berhempas pulas mencari bahan, akhirnya tepat jam 10 pagi aku berjaya juga menyiapkan skrip ini. Disebabkan skrip aku ni hanya 33 muka surat, so aku lampirkan sinopsis saja la...

SINOPSIS

Maimonah atau nama glamour Mona merupakan seorang Penerbit Rancangan TV di Channel 6 telah mengalami tekanan hidup akibat dibelenggu pelbagai konflik rumahtangga. Konflik itu bertambah apabila suaminya, Mail Adabi (Pengacara rancangan TV Channel 6) telah meminta izin untuk berkahwin lain atas alasan inginkan anak. Disebabkan Mona mempunyai rasa bersalah yang amat tingi akibat tidak dapat mengandungka anak, maka diizinkan suaminya berkahwin lain.Suami Mona mengahwini seorang perempuan bernama Mastura. Mastura atau nama penanya Mas Chotek, merupakan seorang novelis yang tidak asing lagi dalam dunia penulisan.

Mail Adabi telah menyuruh Mona dan Mastura untuk berhenti bekerja kerana dia mampu menyara kehidupan sekeluarga. Mona enggan dan minta dikecualikan kerana ingin terus berkerja. Mail Adabi selaku suaminya bersetuju dengan syarat Mona menetap sebumbung dengan Mastura. Mona setuju namun Mastura pula mengenakan syarat bahawa Mail Adabi perlu mencari rumah yang lain selepas setahun tinggal sebumbung.Mail Adabi angguk bersetuju.

Disangkakan panas hingga ke petang, namun hujan di tengah hari. Mona kembali dihantui masalah rumahtangga apabila sering berselisih faham dengan Mastura. Keadaan bertambah teruka apabila Mona mengadu kepada Mail Adabi berkenaan perihal Mastura yang sering mencari pasal, Mail Adabi pula hanya mendiamkan diri. Mona merasakan dirinya seperti disisihkan oleh Mail Adabi berbanding Mastura. Kemuncaknya apabila Mona Keluar dari rumah tersebut. Mona akhirnya mengambil keputusan untuk menetap bersama kakaknya dan tidak kembali lagi ke rumah tersebut. Walaupun beberapa kali Mail Adabi cuba untuk membawa Mona kembali pulang, namun abang dan kakak Mona menghalangnya. Kakak Mona pula memintaMail Adabi untuk menceraikan Mona atas alasan tidak berlaku adil.Namun Mail Adabi menolak sekeras-kerasnya permintaan itu. Akhirnya atas nasihat kakaknya,Mona memfailkan tuntutan fasakh di Mahkamah Rendah Syariah APIUM.

So, skarang skrip masih dalam moderasi tuan direktor... Maka, pelakon-pelakon yang bakal diplih harus bersedia....

CHAIYOKSSS

3 ulasan:

ღnurull.mrs21ღ berkata...

bile mock trial?aku nk dtg blh?

Naufal Tarmizi berkata...

boleh2....
isyaAllah bulan 2 atau bulan 3...jgn tak datang...skripnye aku buat..hahaha(RIAK)

ismi bintu farenaa berkata...

salam alaik, jika tak keberatan, mohon sharekan skrip mock trial saudara blh ke?

sbb 2 minggu lagi kene present dan sy bkn student law, err... really hope