25 Disember 2009

Kenanganku di USIM--Pertandingan Mahkamah Moot--

Seperti biasa, tiada lafaz yang mampu dicerna dengan panjang lebar. Maka dua perkataan ini telah dicerakin untuk mewakili perasaan ku ketika Pertandingan Mahkamah Moot berlangsung di USIM, iaitu Kontroversi dan Jati Diri. Selebihnya adalah diungkap melalui gambar2 berikut :


ni waktu latihan...repair hujah lisan bersama Abg Zaidi...


bergambar sebelum match hari first...

selepas first match--menang--



final match dgn UIA... kalah sebab dah penat (UM 4 match dah..UIA 2 match je)...
biasala ingatkan satu team kena jadi plaintif n defendan sekaligus...

MINAT MOOT KE?

24 Disember 2009

Baba borek, Anak rintik...

Tak ku sangka-sangka, rupanya bapak ku juga ada blog. Walupun blog bapak aku ada admin tersendiri(org lain yg jaga), namun ia tetap menunjukkan bahwa bloggers ini bukan hanya menjadi sebagaimana kata bapak kepada seorang hamba Allah ni iaitu "anjing di tepi jalan". Kadang ia benar kadang ia tokok tambah, namun hakikatnya maskan pokok bergoyang jika tanpa angin...


Melihat kepada blog bapak ku, xsangka wujud juga blog yang memberikan video ceramah percuma utk di downloadkan... selama ini aku lihat banyak sekali blog ceramah ini tetapi berbayar... Apapun my suggestion is juz upgrade and updater ur blog dad!!--macam omputeh plok---

INGAT DUNIA INGAT AKHIRAT

17 Disember 2009

Kenanganku di Tasik Kenyir--SUKSIS--

Hanya dua perkataan sahaja yang boleh aku gambarkan iaitu lencun dan sejuk....Untuk makluman lanjut sila lihat gambar dibawah :

welcome to TV sembile (9)... akhirnya idea ku n my fellow frenz menjadi....

antara babak lakonan, wartawan : ni air encik ke air sapa?...huhu...sori, spontan je tau...



ni selepas persembahan lakonan...penat dan sangat gemuruh.....


ni time bawak orang sakit...berat sebenarnya..berat apa? itu yg kita xtau..huhu

ni waktu aku lapa kat jeti tasik kenyir...tercari tempat atm..hahaha


rasa nak kenci*g....tapi tahan untuk gambar...Keciknya aku?!

SISI HIDUP YANG BARU
CABARAN BARU
KAWAN BARU


Course yang Di ambil SEM 2 (09/10)

Berikut merupakan antara subjek yang di ambil oleh aku pada sem hadapan :

1) IUEL 2104 Maktabah Syariah

2) IUEL 1107 Fiqh al-Usrah

3) IUEL 3106 Metodologi

4) IUEL 2106 ILS

5) IUEL 2103 Family Law 2

6) ALEA2328 Perkahwinan, Keluarga Dan Kekerabatan

ALWAYS DO THE BEST

-XM- Keputusannya....sem 1(09/10)


AlhamduliLLAH...

Itulah perkataan pertama ku pabila mendapat sms tentang result aku...walaupun jatuh pngk aku, namun masih berada di zon Dean List. Akhirnya keputusan aku dinyatakan dalam semakan dekan...

Tidak disangka selepas pelbagai masalah dan pelbagai rintangan...pelabagai cubaan dan pelbagai provokasi...akhirnya aku kembali mendapat rentak akademik ku....

Tiada apa yang aku ingin katakan, cuma sentiasa berusaha lebih jika ingin markah lebih dan selepas itu tawakallah sesungguh-sungguhnya....

DEAN LISTED

14 Disember 2009

Pertandingan Mahkamah Moot di Usim

Aku relax and cool je kalo team aku kalah...tapi aku xdapat terima bila ada beberapa part yang aku rasa macam tak kena...Inilah luahan hati aku....Memang sangat tak puas hati dengan pertandingan ni...Dah la xde syarat yang tetap, pastu longgar plak tu....so aku senaraikan apa yang aku xpuas ati :

1) Siapa yang sebenarnya yang mengurus perkaa berkaitan penalti n, juri bebas atau jawatankuasa bilik kebal(AJK dari FSU USIM)? sekarang pun masih tiada siapa tahu, dan tiada universiti yg lain selain USIM yang tahu berapa jumlah markah yang dipotong sedangkan jika nak dibandingkan, aku berani jamin bahawa peserta2 dari UKM, UIA, UM, KUIS, dan UDM lebih memberi saingan berbanding dari usim yg hanya baca teks hujahan bertulis sahaja.....

2) Apa rasionalnya hujahan bertulis itu terbaik jika dapat dipatahkan dengan senang dalam hujahan lisan? Aku ambil contoh, team yg menang best hujahan bertulis iaitu K3010 dari usim, team pertama yang aku kalahkan dengan margin 6-0. Aku n rakan bijaksana aku hanya guna hujah lisan manakala team tersebut pulak baca teks hujahan bertulis...kalo da kalah sampai banyak margin kenapa nak angkat lagi sebagai pemenang!!! memang markah keseluruhan seri, tapi itu bila team UM kena tolak dengan penalti, manakala usim ni plak siap bertambah markah plak?!

3) Apa rasionalnya menggunakan jumlah purata markah bagi menobatkan sebagai mooters terbaik? sangat tak rasionalnya, kenapa? ia akan memberi advantage kepada yang skor tinggi dalam satu dua perlawanan sahaja sedangkan ada peserta yang berlawan sehingga 4 perlawanan dan mendapat markah yang tinggi, cuma berbeza pembahagian perlawanan itu hanya akan mengecilkan jumlah purata bagi yang berlawanan dalam perlawanan yang lebih banyak...

4) Apa rasionalnya memberi kemenangan kepada yang tidak langsung tahu untuk berhujah secara lisan, sedangkan pertandingan itu diadakan untuk penghujahan lisan dan bukan penghujahan menengok teks hujahan bertulis...

5) Aku jelas menolak kesemua keputusan pemenang pertandingan moot ini sebab ia tidak menepati semangat pertandingan moot iaitu seseorang/pasukan yang mampu perform terbaik dlm penghujahan lisan...Dalam banyak perlawanan aku iaitu antara usim,udm n uia,,,aku hanya sanggup mengaku kalah jika ada bantahan dibuat oleh UIA dan UDM sahaja..Usim pulak...sori, korang sangat2 fail2--peserta moot je ye---

Tapi aku xsalahkan semua urusetia USIM, aku respect bagi urusetia yang mengurus peserta,mengurus pendaftaran dan pentadbiran..namun aku xpuas hati bagi panel urusetia yang mengurus selia bahagian syarat2 dan penalti yang dikenakan dan peserta moot dari usim....

p/s : First time masuk pertandingan yang memang jelas nampak bias kepada tuan rumah....PGSM xyahla bagi diorg guna nama utk buat pertandingan moot peringkat kebangsa't'an ni..