02 Julai 2012

Tawaran Kerja

Mengambil kesempatan daripada talian wifi UM yang lancar, maka sudilah aku mengeluarkan satu entri berkenaan dengan satu tawaran kerja yang aku perolehi dalam semenjak dua-menjak tiga-menjak ni... Berputik dari open audition yang aku hadiri lewat bulan april tahun masihi (rasanyer...) yakni tahun 2012, lebih kurang 2 bulan selepas itu aku dapat satu panggilan...

Sebelum aku kongsi cerita pasal panggilan yang aku dapat ni, aku imbas (flash back) balik kejadian semasa open audition hari itu... Aku dapat tahu Media Prima ada buat iklan untuk lepasan ijazah untuk hadir ujibakat pembaca berita di Sri Pentas... Maka aku dengan penuh rasa pengalaman penuh di kepala (bukan di dada), cuba try nge-test lah untuk ujibakat tu... Ada 3 peringkat yang perlu dilalui... Ramai peserta ujibakat tersingkir dan digelakkan pada peringkat pertama...

Peringkat Pertama ni ujibakat suara depan pembaca berita yang betul... So giliran aku, aku baca berita depan pembaca berita tv9... Ok, dia seorang lelaki dan dia gelakkan suara aku... Honestly,  aku rasa suara aku macam itik bila dia cakap "Tak tahulah nak kata apa, maybe suara dia kot..." (sambil gelak berkekekekek)... Tapi dia bagi peluang lagi, dengan syarat kuatkan suara.... Pastu dia gelak lagi... Perghhh! Psiko-motor betul! Tapi dia bagi cuba sekali lagi, kali ni dia suh seorang lagi pembaca berita (perempuan) tv9 tengok... Yang perempuan kata ok jer, tapi dia gelak lagi... Pastu dia cakap " Kamu rasa saya nak lepaskan kamu ke?"... Pasrah-Hampa-Geram-Sabar-Dendam... Semua bercampur... Then, sekali lagi dia bagi peluang, dia suruh aku baca berita depan salah seorang penerbit tv3... Dia lepas tangan n said that I'll go to the next level if she (penerbit tadi) lepaskan aku...Opkozz la lepas...

Masuklah peringkat kedua, baca berita depan kamera... Dengan senang hatinya, lepas... Pastu masuk peringkat ketiga. Final Stage untuk open audition... In front of ketua berita NTV7 n TV9... sebab aku tertulis yang aku ni budak Jabatan SYARIAH dan undang-undang, maka mereka nampak aku seperti seorang ustaz yang boleh bercakap arab... Hanya kerana perkataan SYARIAH... perkataan undang-undang macam takde efek... Bahkan soalan2 yang ditanyakan semua pasal maksiat dan bahasa arab... Satu lawak yang dibuat oleh penemuduga masa tu berbunyi begini " Dunia penyiaran ni penuh dengan maksiat, kamu tak takut ke? Tapi jangan takut, setakat maksiat pegang tangan dan cuci mata saja" ---actually aku tak tahu mana part yang lawak, tapi waktu tu ramai yang gelak termasuk aku--- Peringkat ni pun lepas...

Diorang bagi jaminan 3 minggu kalo ada kol dapatlah tu... Tapi, dua bulan lepas tu baru dapat kol... Then dapat mesej untuk hadir interview last... sebagai wartawan penyiaran... Tapi aku tolak sebab aku memilih pentauliahan SUKSIS coz my mind still not prepare for that kind of stuff... Sejujurnya, aku rasa tenang bila tawaran kerja datang selepas sahaja habis final exam... Sebelum ni twaran kerja di Brunei Darussalam, kini TV9... Aku hanya mampu tersenyum dan mengabadikannya sebagai kenangan, namun belum bersedia menjadikan ia sebagai pengalaman...

BILAKAH AKU KAN BERSEDIA?